Nova dimenzija u prostoru – stakleni pod

article image

Što je suvremena arhitektura bez stakla u unutarnjem ili vanjskom uređenju?

U posljednje su vrijeme osobito popularni stakleni pregradni zidovi i staklene ograde. No, valja istaknuti još jednu kompoziciju koja stvara novu dimenziju u prostoru – stakleni pod.

S obzirom na to da podovi zauzimaju iznimno veliku površinu svakog prostora, treba obratiti pažnju na odabir onog materijala koji će upotpuniti željeni dizajn. Kao logičan odabir nameće se upravo staklo. Stakleni pod otvara i proširuje prostor te odiše prozračnošću. Prilikom odabira odgovarajućeg staklenog poda potrebno je voditi računa o debljini stakla kako bi izdržao sav teret, ali i habanje. Uvjeti dodatnog osvjetljenja postižu se upotrebom obojenog stakla. Kako bi stakleni pod bio otporan na hodanje i na udarce, koriste se namjenski premazi. Osim toga, važno je napomenuti da staklo možete dati ukrasiti željenim uzorcima odnosno motivima. Staklo je iznimno izdržljiv materijala te je kao takav otporan i na visoke temperature.

Stakleni podovi obično su pravokutnog oblika. Riječ je, naime, o staklenim pločama koje se veoma jednostavno postavljaju na bilo koju vrstu poda. Stakleni podovi osobito su popularni zbog izvrsnih neklizajućih svojstava. Staklo se često koristi i za izradu stepenica, čime se prostor dodatno otvara stvarajući novu dimenziju prostora.

Stakleni podovi izrađuju se od kaljenog ili laminiranog stakla. Njihova debljina, naravno, ovisi o opterećenju, no najčešće je riječ o pločama debljine 30-60 mm. Jednostavno se čiste i održavaju, stoga su savršeni odabir za svaki komercijalni, poslovni ili privatni prostor.

Osim što osvjetljavaju prostor, stakleni podovi pridonose ugodnijoj atmosferi u domovima, dok se u poslovnim prostorima naglašava profesionalnost i ozbiljnost.