Odraz ogledala – Zanimljivi materijali koji se koriste u dizajnu interijera

article image

Nekada smo ogledala koristili isključivo u kozmetičke svrhe, odnosno radi vlastitog odraza koji se odražavao iz njega. Danas su ogledala u svakidašnjoj upotrebi i širom svijeta koriste se najčešće u dekorativne svrhe, točnije za uređenje interijera. Ogledala mogu promijeniti atmosferu u domu, ona manju sobu čine većom, otvorenijom, a cjelokupni unutarnji prostor ima više stila i simetrije.

U današnje vrijeme u svakom domu postoji najmanje jedno ogledalo za osnovnu upotrebu koje je obično u kupaonici. No, s vremenom ljudi su ih počeli koristiti kao ukras u svim prostorijama bez obzira na oblik i njihovu namjenu: veća samostojeća ogledala najčešće se postavljaju u kutu soba. Zidna ogledala se vrlo lako postave na zid i tako vizualno povećaju prostor; ako se želi naglasiti ili naizgled povisiti strop, ogledalo se postavlja okomito, a ako se želi stvoriti dojam prostranije sobe, ono se postavlja vodoravno. Takva ogledala dolaze u raznim oblicima i veličinama, no najčešće se na zid postavljaju ona pravokutnog ili kvadratnog oblika. Ponekad ogledalo zauzme tek manji dio zida, dok u nekim slučajevima veći dio zida prekriva jedno veliko ogledalo. Ogledalo se često postavlja i na vrata ormara u spavaćim sobama.


Na koji način ogledala pridonose promjeni atmosfere u domu?

  • Pomoću ogledala možete izraditi i ujedno naglasiti nešto drugačije zidne elemente. Primjerice, oko okruglog ogledala pomoću ukrasne žice ili nekog drugog materijala postavite polukružne elemente koji će predstavljati laticu. Idući u krug po čitavom ogledalu možete načiniti jedinstveno „cvijeće“ koje će zasigurno izgledati kako kakav „prolaz u drugi svijet“.
  • Možete stvoriti osjećaj velikog prostora, čak i ako je riječ o manjim, skučenim prostorijama. Mala uska soba s ogledalima na ormaru ili na zidu uvijek će djelovati puno veća nego što je zbog refleksije. Čak i duplo veća. A troškovi su, dakako, minimalni.
  • Odraz arhitekture i dizajna: pomoću ogledala možete izraditi najrazličitije oblike; najčešće se koristi oblik saća koji će se savršeno uklopiti u svaki stil uređenja.

Ogledala mogu biti brušena, pjeskarena, fazetirana i slično. Dolaze u različitim veličinama i oblicima, a široku paletu vrhunskih proizvoda možete pogledati kod Staklara Pino. Požurite i uredite svoj dom onako kako ste oduvijek željeli! Vidimo se kod Staklara Pino!