Povijest dizajna stakla

article image

POVIJEST STAKLA MOŽE SE PRATITI VIŠE OD 6000 GODINA!

U prapovijesti, prirodno staklo je nastalo erupcijom, bilo je cijenjeno zbog svoje tvrdoće i korišteno je za izradu alatki i šiljaka strijela.  Ljudi su pravili amajlije i perle od stakla još 4000 godine prije Krista.

Oko antičkog razdoblja otrivena je osnovna formula za staklo – pijesak, pepeo biljke koji pomaže topljene i vapno za stabilizaciju stakla i zaštitu od vlage. Oko 1500 godina p.n.e. u Mezopotamiji i Egiptu prve staklene posude stvorene su oblikovanjem vrućeg stakla oko čvrste jezgre od zemlje.

Sirijci su izumili puhaljku oko 300 godina p.n.e. i tako je stvoren temelj modernog puhanja stakla. Rimsko carstvo je prihvatilo ove nove tehnike za izradu staklenih posuda i tada je počelo eksperimentiranje s raznim novim oblicima i formama.

Danas imamo pristup mnogim varijacijama tehnika izrada stakla: moderno ljepljenje, fuzija, izrada stakla raznih ivica i površina što omogućuje da se od njega izradi gotovo bilo koji komad, bilo uporabni ili ukrasni.

Od stakla se mogu raditi unutarnja vrata i pregrade, pojedinačni stakleni elementi koji su potpuno napravljeni od stakla poput “zida” , uredski namještaj koji može izdržati  težinu uredske opreme, ogledala, staklena vrata, tuš kabine, staklene ograde, kuhinjsko staklo, stepenište, barovi, stolice kao i mnogi drugi proizvodi.

Lakoća i čistoća linija, elegancija oblika i funkcionalna različitost – vrlo je teško procijeniti ulogu stakla u formiranju modernog stilskog interijera. Izbor materijala za izradu bilo kojeg predmeta ovisi o njegovoj funkcionalnoj i estetskoj vrijednosti.

Umjetnost stakla je jedna od najstarijih vrsta umjetnosti koja je popularna i danas.