Saznajte više o umjetnosti stakla

article image

UMJETNOST STAKLA JE NEVJEROJATNA VRSTA UMJETNOSTI KOJA ZADIVLJUJE SVOJOM JEDINSTVENOŠĆU!

Umjetnost stakla se odnosi na pojedinačna umjetnička djela koja su u znatnoj mjeri ili u cijelosti izrađena od stakla.

Podatak kada, gdje  ili kako su ljudska bića otkrila kako napraviti staklo, nije poznat. Vrlo mali komadi stakla tamne boje datiraju još od 4000 godina p.n.e., a moguće je da su nastali  kao nusproizvodi topljenja bakra. Pronalazak metode puhanja stakla podudara se s osnivanjem Rimskog carstva u prvom stoljeću p.n.e.

Kao ukrasno i funkcionalno sredstvo, staklo se intenzivno razvilo u Egiptu i Asiriji. Prema jednoj predaji, starim Feničanima pripada zasluga za otkriće stakla, a za Rimljane se može reći da u usavršili tehnike proizvodnje stakla pa su ga za oblaganje zidova čak proizvodili u tankim pločicama. Na početku nove ere od stakla su se već proizvodila prozorska okna. Bili vrlo vješti u proizvodnji stakla, pa su staklo za oblaganje zidova su se već proizvodiprozorska okna.

Nevjerojatna umjetnička forma obrade stakla  razvijala se dalje stoljećima, a  sada je uzdignuta na mjesto gde je dosegla svu svoju ljepotu. Primjena stakla danas je neograničena, proizvodi se za sve namjene, od umjetnosti do arhitekture, od malih komada za zidove i prozore, do velikih, monumentalnih djela, od umjetničkih minijatura do uporabnih predmeta u kućanstvu.

Posebnu pozornost uvijek privlači puhano staklo. Prve lule za puhanje stakla datiraju još iz 2.stoljeća p.n.e. Taj je izum pridonio većoj dostupnosti stakla u kućanstvu pa je stakleno posuđe postalo pravi hit onog vremena. Današnji proces proizvodnje puhanog stakla bitno se razlikuje od ovog  starog. Postoje dvije metode puhanja: ručno i strojno.

Ručno puhanje započinje  vrućom staklenom masom koja se uzima lulom za puhanje stakla ili staklopuhačkim štapom (fajfom) iz staklarske peći. Zatim se napuše do određene veličine, a ponovnim puhanjem u kalupu postiže se željeni oblik. Nakon kalupa proizvod se dorađuje, reže, ujednačava, dodaju ukrasi i detalji, a potom se stavlja na hlađenje. Poslije se može još dodatno zagrijavati i dorađivati.

Strojna proizvodnja puhanog stakla može biti poluautomatizirana ili  automatizirana. Današnju proizvodnju velikih serija, npr. boca ili sijalica, ne možemo niti  zamisliti bez automatizirane proizvodnje. 

Staklo je materijal pogodan za recikliranje. Danas se u većem dijelu svijeta rabe sustavi za prikupljanje i razvrstavanje stakla. Zbog svih ovih svojstava, staklo danas proživljava procvat, jer predstavlja vrijednost, izvornu kvalitetu i ekološku prihvatljivost.