Staklo – materijal koji je promijenio arhitekturu i graditeljstvo

article image

Povijesno gledajući, svako razdoblje imalo je svoju određenu i uistinu specifičnu arhitekturu, kao i sebi svojstveno građevinarstvo i izvedbene procese. Upravo iz tog razloga, isto predstavlja zaista posebnu umjetnost, ističući određene komponente dizajna, kreiranja i samih linija koje u konačnici tvore posebno djelo povijesti. Današnja poznata arhitektura svakako je već ušla u svoje novo razdoblje graditeljstva koje predvodi staklo – materijal koji ima svoje specifične povijesne ere, a danas predstavlja građevinsku scenu.

Od sirovine do temelja za izradu dekorativnih predmeta – staklo je danas jedna od glavnih komponenata koje svakako diktira funkcionalnost i estetiku Vašega doma ili poslovnog prostora. Tijekom povijesti, staklo je doživjelo razne promjene svog oblika, debljine i načina obrade, a u trenutnom desetljeću, imamo popularne PVC i ALU prozore i vrata koji su svakako postali specifičan način izražavanja samih linija arhitekture.

No, nije se staklo samo savršeno uklopilo u arhitekturu, već i u samo graditeljstvo. Danas je sve veći udio građevina koje su projektirane s velikim staklenim površinama na pročeljima koje svakako igraju veliku i važnu ulogu u pružanju komfora, svijetla i vizualno većeg prostora koji Vas okružuje. Mogućnosti primjene stakla u graditeljstvu su, zahvaljujući izuzetno poboljšanim svojstvima u mehaničkom i termičkom smislu, zaista velike – opremanje stambenih i poslovnih objekata, izvedba ulaznih prostora, odnosno ulaznih vrata, izvedba aluminijskih staklenih pročelja, opremanje interijera, a posebno izvedba stubišta i podova, kao i opremanje i oblikovanje vanjskih otvorenih prostora. Također, postoje razne vrste stakla kojima ćete Vašem domu ili poslovnom prostoru uistinu pružati sve ono što kao takav mora imati – odlične funkcionalne komponente zbog izuzetne čvrstoće materijala, ali i odličnu estetiku kojom ćete prostoru pružati atraktivnu modernost.

Staklo u graditeljstvu predstavlja zaista specifičan materijal koji ima uistinu veliku i naglašenu ulogu zahvaljujući tehnološkom napretku i samim time ima brojne mogućnost primjene u današnjoj arhitekturi. Vjerujemo da će primjena stakla narednih godina tek doći do svojeg pravog izražaja, a za Vas je tu Staklar Pino koji će Vas opremiti staklenim površinama i njihovim odličnim komponentama.